HOOGE HOENDERBERG

Toekomst: Landgoed De Hooge Hoenderberg?

Als we iets geleerd hebben van het opbouwen van Woeste Hoogte, dan is het dat het goed is om dromen te volgen. En ook nu durven we verder te dromen, over uitbreiding naar Landgoed de Hooge Hoenderberg. Het aangrenzend stuk land van 7 ha dat momenteel te koop staat en een prachtig uitzicht heeft over Mookerheide en Maas.

In de jaren '30 stond op de Hooge Hoenderberg een herberg met cafe en restaurant. Het geheel was eigendom van de familie Van Stokkum (natuursteen handelaren). Zij hadden dit terrein grotendeels met eigen geld aangelegd en formuleerden een duidelijke missie/visie: 'ter ontspanning en bevordering van de natuurervaring voor mensen uit de stad'.

Het gasthuis is een aantal jaren geleden gesloopt. Nu is er een lege ruimte ontstaan met veel potentie. Wij geloven dat hier opnieuw een oorspronkelijke plek kan ontstaan, waar men op een unieke manier de natuur kan ervaren, in aangename harmonie met de omgeving. 
Zoals van Stockum het ooit bedoeld heeft, zoals wij dat bij de Woeste Hoogte al bieden. Met veel ruimte voor een voedselbos, met originele accommodaties, plekken voor bezinning.  

Visie

De behoefte, of vraag, komt van een overprikkelde, vermoeide samenleving die uit balans is. Men is er van doordrongen dat een transformatie noodzakelijk is maar binnen het systeem blijkt dit niet of nauwelijks mogelijk. 

De pijlers van onze cultuur, vooruitgang, groei, maakbaarheid staan op instorten. Het nieuwe denken zal gebaseerd zijn op de logica van de natuur. Het wereldbeeld een waar de mens onderdel is van en samenwerkt met de natuur. In plaats van deze te controleren en te beheersen. 

In deze tijd van crisis maken we de balans op. Herinneren wat echt van waarde is. 

Landgoed de Hooge Hoenderberg, zoals wij het ons visualiseren, zal een natuurlijke omgeving blijven, waar wat er is zal samen komen met  een centrum voor 'Nature Centred Design'. De logica van de natuur als basis voor innovatie. 

We willen een plek zijn waar mensen deze nieuwe houding tot onszelf, de omgeving en de toekomst  kunnen ervaren door er te overnachten en te eten. 

We willen samenwerken met voedselbos experts, met een chef die  met (voedsel)bosproducten gerechten ontwerpt, accommodaties  op basis van innovaties in ecologisch bouwen. 

Het doel is een plek te creëren gebaseerd op het nieuwe denken: onderdeel van en samen met de natuur. Zodat gasten ervaren hoe dit  in de praktijk is en geïnspireerd raken.

Dus enerzijds komt er een voedselbos, de meest natuurlijke manier van voedsel verbouwen, anderzijds worden deze producten verwerkt volgens de nieuwste botanische gastronomie. Je eet wat we dichtbij vinden.


We bouwen ecologisch, met oude principes als houtskelet,  hennepisolatie en maken gebruik van innovaties op het gebied van energie en hergebruik.
De faciliteiten moeten voldoende zijn voor een aangenaam verblijf, maar de voetafdruk mag nooit meer zijn dan de omliggende natuur en omgeving aankan.

In onze visie kan Landgoed De Hooge Hoenderberg een expertisecentrum worden op het gebied van ecologische innovatie. Een voorbeeldplek in Nederland waar mensen kunnen leren en ervaren hoe het anders kan. Het resultaat zal een inspirerende plek zijn, waar mensen zich prettig voelen. Het wordt zowel een plek voor rust en ontspanning, voor natuurervaring, experiment en inspiratie.
Vanuit deze plek willen we kennis uitwisselen. We willen talent aantrekken en met hen experimenteren, creëren, onderzoeken en plezier maken. Het resultaat zullen we gasten laten zien en laten ervaren. Dat gaat om de omgeving, het eten en de accomodaties.
Omdat een meer bewuste duurzame toekomst niet alleen haalbaar maar ook gezonder, slimmer en mooier is.

Impressie

Hieronder krijg je een impressie, een moodboard, van de Hooge Hoenderberg zoals wij dit voor ons zien. Een deel van de foto's zijn genomen op de plek zelf. Uitnodiging aan vrijdenkers, vooroplopers en dwarsliggers om mee te doen!

Woeste Hoogte is een gezinsproject. De Hooge Hoenderberg zal dat zeker niet zijn. Wij zullen meebouwen, maar dit project kan enkel gerealiseerd worden vanuit een collectief, mensen die zich net als ons geroepen voelt een plek te bouwen die gezond is voor mens en natuur. 

Veel mensen reageren enthousiast op dit idee en blijken met identieke droom rond te lopen. 

Eerst al willen we deze groep bundelen in een soort werkgroep om vandaar uit verder te kijken hoe haalbaar het project is. 

Nils Roemen kwam als eerste naar ons toe en helpt mee om dit kernteam verder te brengen. Vanuit deze groep gaan we het plan opbouwen. We zijn nu op zoek naar talent op gebieden als voedselbos-ontwerp, botanisch koken, ecobouw, energie en hergebruik, deep democracy , building tribes en business model canvas. De bijdragen van deze mensen zal bepalend zijn voor de expertise van de plek en de kwaliteit van het aanbod.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op!
Haalbaarheid

De Hooge Hoenderberg is een project van de lange adem. De accomodaties en het restaurant zijn grote bouwprojecten.  Hevoedselbos heeft zijn natuurlijke tijd nodig om volwassen te worden. 

Maar van de andere kant kan er, eenmaal begonnen, vrij snel iets opgebouwd worden dat duidelijk de sfeer al ademt en in lijn is met de visie. Het eerste jaar kunnen we met tijdelijke accomodaties beginnen en zo de ervaringen van april t/m oktober aanbieden. Het belangrijkste, de natuurlijke omgeving, het uitzicht, de rust, die is er al.

De eerste stappen:

  • Vrijmaken van het terrein, weghalen van Amerikaanse vogelkers en andere invasie begroeiing. 
  • Water en Electra her-aansluiten, Sanitair bouwen en op riolering her-aansluiten. 
  • Ombouwen van de vijver naar een natuurlijk zwembad.
  • Toegang en Omheining herstellen.
  • Gemeenschappelijke ruimte (keuken/restaurant) bouwen.

De ervaring die we hebben opgedaan met de opbouw van Woeste Hoogte komt hierbij goed van pas. Woeste Hoogte kan als voorbeeld dienen. Daar hebben we in het klein gerealiseerd wat de Hooge Hoenderberg in het groot kan worden. Woeste Hoogte is organisch ontstaan. Het is de werkwijze van design thinking. Een proces van beginnen en daarna blijven ontwikkelen en verfijnen. 

En in zekere zin zal het altijd een plek in beweging blijven. Omdat er een constante ontwikkeling is, omdat er geëxperimenteerd wordt, gebouwd, omdat innovaties verder gaan.
Maar de wortels zijn er nu al. De geschiedenis van de plek, de erfenis van de familie van Stokkum, het oerbos Xanten. De energie en sfeer van deze plek zijn levend. Er is veel werk te doen om het geheel te verwezenlijken, maar de plek zelf is een gespreid bedje vol potentie waar al snel talent in nature design mee mee kan gaan ontwikkelen  en gasten die op zoek zijn naar rust en inspiratie ontvangen kunnen worden. 

Wat we geleerd hebben bij Woeste Hoogte is dat deze eerste fase niet minder waard is, ondanks dat nog niet alles is uitontwikkeld. De recensies  van onze eerste gasten verschillen niet zo veel van de laatste. Al hebben we elke dag gewerkt aan het opbouwen van de plek. Wat al vanaf het begin aanwezig is is de natuur, de goede intenties, de menselijke maat. Het verschil,  de groei, zit hem vooral in het aantal mensen die je kunt ontvangen en de omzet die je maakt. Het is juist belangrijk niet kapot te maken wat er al aanwezig is door te veel te willen. Deze organische manier van werken prefereren we boven een grote investering aan de voorkant. Op deze manier wordt bewaakt wat er al is, de wortels! Omdat we steeds tijd hebben om te zien wat elke verandering doet met de plek. Op deze manier kunnen we ook de input van gasten en de innovaties van buiten vrij eenvoudig integreren in het flexibele proces. Er is niets leukers dan een ontwerp te zien groeien tijdens het creatieproces.