HOOGE HOENDERBERG

Toekomst: Landgoed De Hooge Hoenderberg?

Als we iets geleerd hebben van het opbouwen van Woeste Hoogte, dan is het dat het goed is om altijd je dromen te volgen. En ook nu durven we nog te dromen, over een mogelijke uitbreiding naar Landgoed de Hooge Hoenderberg. Het aangrenzend stuk land van 7 ha dat momenteel te koop staat en een prachtig uitzicht heeft over Mookerheide en Maas.

In de jaren '30 stond op de Hooge Hoenderberg een herberg met cafe en restaurant. Het geheel was eigendom van de familie Van Stokkum (natuursteen handelaren). Zij hadden dit terrein grotendeels met eigen geld aangelegd en formuleerden een duidelijke missie/visie: 'ter ontspanning en bevordering van de natuurervaring voor mensen uit de stad'.

Het gasthuis is een aantal jaren geleden gesloopt. Nu is er een lege ruimte ontstaan met veel potentie. Wij geloven dat hier opnieuw een oorspronkelijke plek kan ontstaan, waar men op een unieke manier de natuur kunnen ervaren in eenvoud en rust. Precies zoals van Stokkum het bedoeld had. Net zoals wij dat al bij Woeste Hoogte bieden. Met originele accommodaties, plekken voor bezinning en ruimte om van het uitzicht en de sterren te genieten. Een on-Nederlandse plek in Nederland. 

Visie

De behoefte, of vraag, komt van een overprikkelde, vermoeide samenleving. Het is moeilijk om de rust te vinden om naar jezelf, naar anderen, naar de natuur te luisteren. Hierdoor ren je jezelf makkelijk voorbij en zie je anderen soms niet staan. Men vergeet wat belangrijk is. De belofte van vooruitgang heeft veel gegeven maar heeft ons ook veel oorspronkelijke wijsheid doen vergeten. Het is nu tijd om de balans op te maken. Te herinneren wat echt van waarde is. 

Landgoed de Hooge Hoenderberg, zoals wij het ons visualiseren, zal een natuurlijke omgeving blijven, waar oude gewoontes samen komen met de nieuwste ecologische innovaties.  Enerzijds komt er een voedselbos, de meest natuurlijke manier van voedsel verbouwen, anderzijds worden deze producten verwerkt volgens de nieuwste botanische gastronomie. Je eet wat we dichtbij vinden. Je proeft het seizoen. 
We bouwen ecologisch, met oude principes als houtskelet,  hennepisolatie en maken gebruik van innovaties op het gebied van energie en hergebruik.
De faciliteiten moeten voldoende zijn voor een aangenaam verblijf, maar de voetafdruk mag nooit meer zijn dan de omliggende natuur en omgeving aankan.

In onze visie kan Landgoed De Hooge Hoenderberg een expertisecentrum worden op het gebied van ecologische en sociale innovatie. Een voorbeeldplek in Nederland, waar mensen kunnen leren en ervaren hoe het anders kan. Het resultaat zal een inspirerende plek zijn, waar mensen zich prettig voelen. Het wordt zowel een plek voor rust en ontspanning, voor natuurervaring en inspiratie.  Vanuit deze plek willen we kennis uitwisselen. We willen talent aantrekken en met hen experimenteren, creëren, onderzoeken en plezier maken. Het resultaat zullen we gasten laten zien en ervaren. Omdat een meer bewuste, gezonde, duurzame toekomst niet alleen haalbaar maar ook fijn en mooi is.

Impressie

Hieronder krijg je een impressie, een moodboard, van de Hooge Hoenderberg zoals wij dit voor ons zien. Een deel van de foto's zijn genomen op de plek zelf. 



Uitnodiging aan vrijdenkers, vooroplopers en dwarsliggers om mee te doen!

Woeste Hoogte is een gezinsproject. De Hooge Hoenderberg zal dat zeker niet zijn. Wij zullen meebouwen, maar dit project kan enkel gerealiseerd worden als er een groep ontstaat die zich net als ons geroepen voelt door de visie, door deze plek. Samen met een kerngroep zijn we al stappen aan het maken om dit project verder te ontwikkelen.
Nils Roemen kwam als eerste naar ons toe en helpt mee om dit kernteam verder te brengen. Vanuit deze groep gaan we het plan opbouwen. We zijn nu op zoek naar talent op gebieden als voedselbos-ontwerp, botanisch koken, ecobouw, energie en hergebruik, deep democracy , building tribes en business model canvas. De bijdragen van deze mensen zal bepalend zijn voor de expertise van de plek en de kwaliteit van het aanbod.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op!



Haalbaarheid

De Hooge Hoenderberg is een project van de lange adem. Voordat de accomodaties gebouwd zijn, voor het restaurant staat en hevoedselbos volwassen is zijn we zo'n 10 jaar verder. Het project kan daardoor groot en complex overkomen.

Maar van de andere kant zal er, eenmaal begonnen, vrij snel iets opgebouwd worden dat duidelijk in lijn is met de visie van het project. Binnen het eerste jaar kunnen we al met tijdelijke accomodaties als Tipi's, Gers en Bedoeienententen de ervaringen realiseren die we willen aanbieden.
De natuurlijke omgeving, het uitzicht, is er immers al. De eerste stap zal zijn, herstelwerkzaamheden aan de vijver en vrijmaken van het terrein. Dan is de plek klaar voor 'tijdelijk' gebruik.

De ervaring die we hebben met de opbouw van Woeste Hoogte komt hierbij goed van pas. Het is een werkwijze die design thinking wordt genoemd. Een proces van beginnen en daarna blijven finetunen. Woeste Hoogte kan als voorbeeld dienen. Daar hebben we in het klein gerealiseerd wat de Hooge Hoenderberg in het groot kan worden. 

En in zekere zin zal het altijd een plek in beweging blijven. Omdat er een constante ontwikkeling is, omdat er geëxperimenteerd wordt, gebouwd, omdat innovaties verder gaan.
Maar de wortels zijn er nu al. De geschiedenis van de plek, de erfenis van de familie van Stokkum, het oerbos Xanten. De energie en sfeer van deze plek zijn levend. Er is veel werk te doen om het geheel te verwezenlijken, maar de plek zelf is een gespreid bedje vol potentie waar al snel gasten die op zoek zijn naar rust en inspiratie ontvangen kunnen worden. 

Wat we geleerd hebben bij Woeste Hoogte is dat deze pionierservaringen niet minder waard zijn. De recensies  van onze eerste gasten verschillen niet zo veel van de laatste. Het verschil,  de groei, zit hem vooral in het aantal mensen die je kunt ontvangen en de omzet die je maakt. Deze organische manier van werken prefereren we boven een grote investering aan de voorkant. Op deze manier wordt bewaakt wat er al is, de wortels! Omdat we steeds tijd hebben om te zien wat elke verandering doet met de plek. Op deze manier kunnen we ook de input van gasten en de innovaties van buiten vrij eenvoudig integreren in het flexibele proces.