1-dag

Voor wie op een bijzondere manier stil wil staan bij een essentieel moment in het leven. Samen met je meest dierbaren beleef je een dag in teken van jullie kantelmoment, jullie overgangsriten, zoals:

  • Liefde (Samenwonen, Huwelijk, Hernieuwen beloftes)
  • Geboorte (Geboorte van kind, moeder- en vaderschap)
  • Afscheid (Overlijden, Scheiden, Pensioen, Immigratie) 
  • Coming of Age (Op kamers gaan, 12-jaar/lentefeest, 18-jaar/volwassen, Wereldreis) 
  • Coming out (Identiteit, Transitie)
  • Inhuldiging (Voogdij, Nieuwe verantwoordelijkheid, Nieuwe baan, Diploma)
  • Overwinnen (Van een moeilijke opdracht, een ziekte)

Iedereen voelt de noodzaak om hier speciale aandacht aan te geven. Om dit moment niet zomaar een moment te laten zijn. Maar hoe? En op welke manier?

Bij Woeste Hoogte verblijf je met max. 12 personen 24 uur op een terrein van 1 ha bos. Tijdens deze dag is er ruimte voor een ritueel, voor een officieel gedeelte, voor verhalen, muziek, eten, kampvuur en overnachting in een van de bijzondere accomodaties. 

Wij ontwerpen, samen met jullie,  het ritueel en faciliteren de gehele dag zoals jullie het graag willen.   

WELKOM BIJ WOESTE HOOGTE, WELKOM IN HET BOS. Image
Wanneer je voor een drempel staat, om een nieuwe periode te beginnen of een oude af te sluiten, is het fijn om bewust deze stap te zetten. Wij ontwerpen, samen met jou, speciaal voor dit moment, een ritueel om deze overgang meer betekenis te geven.

Concept

Samen met maximaal 12 personen verblijf je 24 uur op het terrein van Woeste Hoogte (van 12 tot 12 uur). Deze dag, nacht en ochtend ervaar en deel je het bijzondere moment waarvoor je gekomen bent. De volledige 24 uur staan dus in het teken van jullie. Samen geven we deze dag invulling. Samen bespreken we de unieke wensen, waar de dag voor staat. Het ritueel-ontwerp, wie een verhaal gaat vertellen, wat het thema is,  welke muziek gespeeld wordt, het eten, dit alles zal passen in de totaalervaring van deze mooie dag.


Image

Betekenis

Er is geen cultuur te vinden zonder ritueel of ceremonie om de overgangsfasen mee te begeleiden.
Voor hun sociale en psychologische hygiene staan mensen stil bij geboorte, sterfte, volwassen worden, trouwen en loslaten. Het feit dat elke cultuur deze momenten kent wil zeggen dat ze fundamenteel onderdeel zijn van de menselijke natuur. Om met aandacht samen met anderen transitiemomenten bewust door te gaan. Om de overgang samen goed en volledig te doorlopen. Om een periode af te sluiten en een nieuwe fase te beginnen. 
Naast de grote diversiteit aan uiterlijke vormen zijn er dan ook duidelijke overeenkomsten in de structuur van rituelen te vinden. 

In het westen zijn we arm wat betreft ceremonies en rituelen. We proberen met cadeau's, taart en een glaasje vorm te geven aan de belangrijkste momenten, maar de betekenis is daarbij vaak verloren gegaan. Ons doel is om opnieuw betekenis te geven, niet per se vanuit een bepaalde traditie maar wel vanuit de essentie van rituelen. Samen ontwerpen we nieuwe vieringen, ceremonies en rituelen die passen bij onze tijd, bij wie wij zijn. 

Nieuwe vieringen, ceremonies en rituelen die passen bij onze tijd, bij wie wij zijn.

Wat bieden wij?

Momenten die echt belangrijk zijn wil je niet zomaar voorbij laten gaan. Door een hele dag te reserveren eer je dit moment en deel je het met de mensen die je het meest dierbaar zijn, de getuigen van jouw leven. In een ritueel wordt er een afspraak gemaakt op een dieper niveau. Samen geven we deze 24 uur vorm. Daarin is heel veel mogelijk. Ben je geïnspireerd door een bepaalde cultuur of wil je juist een bepaalde kunstvorm terugzien in het ritueel? Willen jullie zelf het eten regelen of schakel ik cateraars uit de buurt in? Wij geven het helemaal vorm, samen met jullie, zodat het klopt met wat jullie willen, wie jullie zijn.


Structuur

Het rituele moment lijkt zich af te spelen buiten de normale tijd en ruimte. Er is een normaal vóór en een nieuw normaal na het ritueel. De ruimte er tussen wordt 'liminal space' genoemd, de overgangsfase

Tijdens het ritueel worden eerst de verhoudingen losgelaten. De verhouding met de ander en met jezelf. Het oude normaal wordt losgelaten om ruimte te maken. Deze ruimte is de rituele ruimte, liminality genaamd. 
Hier worden op een diep niveau verhoudingen gevormd, nieuwe  afspraken gemaakt en het nieuwe normaal bepaald.

Een voorbeeld. Veel culturen kennen een rite de passage voor jongens die man worden. Tot hun 12/14 blijven jongens in de sfeer van hun moeder (state 1)  en de andere vrouwen. Tijdens het ritueel worden ze ontvoerd door de mannen met maskers (seperation) naar ver buiten het dorp (in het bos). Ze verliezen hun naam en naamloos ondergaan ze een zware beproeving (liminality) waarin ze zichzelf tegenkomen, zichzelf leren kennen en kunnen laten zien waar ze goed in zijn. Na afloop krijgen ze een nieuwe naam en een functie in de gemeenschap (incorporation) op basis van hun visioenen en de talenten die ze hebben laten zien. De jongen is nu man geworden en zal de rest van zijn leven samenwerken met de andere mannen (state 2).


Image
ImageImage

De plek

We bieden een mooie rustige plek in de natuur waar deze bijzondere dag, samen met getuigen en eventueel vrienden of familie, kan plaatsvinden. Een eigen locatie van 1 ha bos met de Panorama Hut als rituele ruimte. Een terras met lange tafels en bbq voor het eten, een grote kampvuurplaats en 4 originele overnachtingsplekken. Het decor is synoniem aan datgene wat jullie samenzijn symboliseert. Dit willen jullie graag delen met de mensen die het dichts bij jullie staan.

Deze dag is helemaal privé. Alleen door jullie uitgenodigde gasten zijn welkom. Woeste Hoogte is 24uur lang exclusief jullie domein. Maximaal kunnen er 12 mensen komen. Deze beperking is ons concept en heeft ook te maken met de grote van de Panorama Hut. Bij mooi weer is dit eventueel uit te breiden. In combinatie met de naastgelegen feestlocatie kan je met zelfs +100 man zijn. Je start dan met een kleine groep bij Woeste Hoogte en kunt later meer mensen uitnodigen voor een feest bij Zweef Inn.

De Panorama Hut is een rond gebouw met een grote open ruimte van 55m2 die we op maat kunnen inrichten. Er is een keukentje en een toilet en douche. Buiten is er een groot vlonderterras, een grasveld en een pleintje met Big Green Egg en BBQ.Verder is er 1 ha bos waar verschillende accomodaties in te vinden zijn. Ook is er een vuurplaats, een buitendouche, toilet en hottub in het bos. Woeste Hoogte beschikt in totaal over 7 bedden en 3 tentplekken. Opgeteld zijn er dus 12 bedden. De inventaris die nodig is om 12 mensen van maaltijden te voorzien is aanwezig, evenals hout voor het vuur om sfeer en warmte te brengen.


Image

Kosten

De totaalprijs is opgebouwd uit het ontwerp van het ritueel, de organisatie en de overnachtingen. Een indicatie voor de totaalprijs voor een groep van twaalf personen is 1500€:

  • Overnachting komt op 500€, daarmee is het gehele terrein (1ha) met alle faciliteiten, kampvuur, hottub en bedden 24 uur beschikbaar voor jullie groep.
  • Voor de organisatie, het ontwerp en het faciliteren van de dag zelf vragen wij 1000€.

Wat niet meegerekend is in de prijs: Catering (gemiddeld 50€ pp voor ontbijt/lunch/diner)  (ook door familie georganiseerd worden), drinken (mag je ook zelf regelen maar kunnen wij ook doen), speciale aankleding, (live)muziek en andere artiesten, eventuele huur van een grote tent.


Rens van Meegen

Samen met mijn gezin heb ik Woeste Hoogte in 4 jaar tijd opgebouwd. De eerste jaren hebben we vooral verhuur gedaan. Nu we klaar zijn met het bouwen van alle accommodaties is er ruimte ontstaan om aan te bieden waar we deze plek eigenlijk voor begonnen zijn.

Als antropoloog heb ik mij 2 decennia verdiept in de rijke wereld van rituelen en ceremonies van overal. Ik heb de diversiteit aan vormen bestudeerd en hun functie.

Het is mijn overtuiging dat we als  mens deze rite nodig hebben om een fase af te sluiten en ruimte te maken om een nieuwe fase te beginnen. Daarnaast geven rituelen betekenis en structuur en vieren ze de verbinding die we met elkaar (en de natuur, het goddelijke, de generaties etc) hebben.

Mijn motivatie om dit aan te bieden komt voort uit het gemis dat ik ervaar in onze cultuur om stil te staan bij de belangrijke momenten in het leven. Het proosten met een glas champagne is niet altijd voldoeninggevend.
Daarom besloten wij het wiel opnieuw uit te vinden. We willen samen met jou een uniek ritueel ontwerpen dat klopt bij wie jullie zijn, waar jullie voor staan en wat je met de belangrijke mensen in jullie leven willen delen.

Als antropoloog heb ik mij verdiept in de rites van verschillende culturen. Onze cultuur bevind zich  in de vreemde situatie gebroken te hebben met het verleden. We zijn daardoor niet goed in waarden als duurzaamheid.  Maar ons talent is innovatie en creativiteit. Laten we daarom het gemis aan traditie ombuigen en vanuit creativiteit op een eigen manier vorm geven aan een uniek ritueel dat met onze know-how op volledig zal voldoen aan de structuur, de behoefte en de uitwerking van het universele ritueel.

Laten we daarom het gemis aan traditie ombuigen en vanuit creativiteit op een eigen manier vorm geven aan een uniek ritueel dat met onze know-how op volledig zal voldoen aan de structuur, de behoefte en de uitwerking van het universele ritueel.


Image

Feest

In de avond een feest geven voor een grote groep? Ook dat kan. Daarin werken we samen met de naastgelegen feestlocatie Zweef Inn. Op loopafstand en s' avonds af te huren voor +100 personen.

Het is helemaal jullie feest. Wij staan jullie bij met organisatorische en  budgettaire tips. Wij brengen jullie in contact met ons netwerk van vakmensen. Denk aan een kok, fotograaf, drankleverancier, bakker, kapper etc.


De dag van je leven

In de ochtend maken wij de Panorama Hut en het terrein klaar voor de viering en de kampvuurplek en accommodaties zijn in jullie geest versierd. Buiten op het grasveld staat een sfeervolle nomadentent opgesteld. We nemen de dag samen door. 

Om 12u druppelen de genodigde gasten binnen voor het ontvangst met koffie en thee. Iedereen gaat zich rustig installeren in de accommodaties en wie een tentje heeft meegenomen kan deze alvast opzetten.
Buiten staat een mooi gedekte lange
tafel te wachten. Hier serveren we een lichte gezonde lunch met soep en brood. 
Dan is het tijd voor jullie intieme moment met dierbaren, op deze stille plek midden in de natuur. We nemen ruim de tijd voor het ritueel, zoals we dit vooraf samen ontworpen hebben.
Eerst wordt er een verhaal verteld over waarom we hier samen zijn. 
Vervolgens is er een ritueel afscheid van dat wat achter zal blijven/verlaten wordt.
Nu zal de ruimte zich openen en zullen op zielsniveau intenties uitgesproken worden en inzichten gedeeld.
Dit is het moment waarop het gebeurt. Er zal zoveel tijd zijn als nodig is.
Er is muziek en er is tijd voor bezinning en integratie.
Na de muziek worden er opnieuw verhalen verteld. Over hoe het nu is, en de wens wordt uitgesproken dat het jou/jullie goed zal gaan.
Er heerst een vrolijke opgewekte stemming. Alsof er iets is volbracht, afgerond. Alsof de toekomst een nieuw licht schijnt.
Eventueel wordt er getoast. Is er een hapje. 
Zodra de avond valt stijgt de rook op uit de Big Green Egg waarin zalm de smaak van cederhout in zich opneemt. Nu kunnen jullie heerlijk samen eten en proosten onder begeleiding van live muziek.
Na het diner kan iedereen eventjes heerlijk relaxen en tijd voor zichzelf nemen of even gaan kletsen of wandelen. En dan breekt de nacht aan. Er is een mooi kampvuur.
Muziek klinkt in de heldere nacht en misschien gaan jullie wel dansen of is er een verhalen verteller. Vervolgens wachten de bijzondere overnachtingsplekken voor de nachtrust in het bos, of gaan jullie voor het slapen toch nog even in de warme hottub?
In de ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar en is er tijd voor een wandeling over de heide. Na een laatste kop koffie vertrekt iedereen om 12uur weer naar huis.